'Een verrijking van ons bestaande lesaanbod'
 
De Baander is de eerste praktijkschool in Nederland waar het lesprogramma GeldTelt is aangeboden aan scholieren. Het is een verrijking van het al bestaande onderwijsaanbod, zo heeft docent Femke Punt ervaren. Ze kijkt er met veel plezier op terug. Net als haar leerlingen. 'Het leuke is: een half jaar later hebben ze het er nóg over.'

Mo en Sofie, ze zullen niet snel vergeten worden door de bovenbouwleerlingen van De Baander. De twee tieners die de volgers van het programma GeldTelt in een animatie bij de hand nemen en met hun belevenissen door de lesstof leiden, zorgden binnen de kortste keren voor lachende gezichten in het klaslokaal.

"Die humor is echt heel leuk," vindt ook hun lerares Femke. "Een van de grote voordelen van GeldTelt is dat het lesprogramma zo goed aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen. Ze herkennen zich in situaties die voorbijkomen, in de belevenissen van Mo en Sofie. Verleidingen in de stad, reclames in de winkeletalages, 'nee' durven zeggen tegen vrienden die geld willen lenen... Ze zijn op een leeftijd dat ze daar ook mee geconfronteerd worden."

Positieve houding
Femke weet het zeker: GeldTelt helpt om kwetsbare jongeren van 15 tot 18 jaar financieel weerbaar te maken. "In het begin was het wennen. Het was nieuw, anders en leerlingen zeiden: 'Maar over geld weten we toch al genoeg?' Dat sloeg al snel om in een positieve houding. Niet alleen door de herkenbare situaties en de humor, ook dankzij het interactieve karakter van het lesprogramma. Rollenspellen, de stad in voor een speurtocht, een ondernemingsplan maken, reclames herkennen, presenteren: de leerlingen kunnen in dit programma heel veel leuke dingen doen."

Uiteindelijk gaat het erom dat ze er wat van opsteken. En dat doen ze ook. "Sommigen hadden werkelijk nog geen idee van financiële verleidingen en valkuilen," vertelt Femke. "En het leuke is: een half jaar later hebben ze het er nóg over. Dankzij het aantrekkelijke, interactieve lesprogramma blijft ze veel bij. Al zou het volgens mij goed zijn om een deel van de stof na een tijdje te herhalen om de boel op te frissen."

Les op maat
Het is ook nog eens een gebruiksvriendelijk lesprogramma, vindt Femke. Niet alleen voor de leerlingen, ook voor de docent. "De meerwaarde voor mij als docent is dat het veel ruimte biedt aan differentiatie. De lesstof is gemakkelijk aan te passen aan verschillende individuen. Zo krijg je een compleet programma op maat."

Femke kan andere scholen het lesprogramma GeldTelt alleen maar aanraden. "Op de Baander doen we niet anders dan leerlingen klaarstomen voor een plek op de arbeidsmarkt. Het zijn kwetsbare jongeren, die extra vatbaar zijn voor verleidingen. We vergroten hun zelfredzaamheid. Financiële zelfredzaamheid is daar een belangrijk onderdeel van. GeldTelt draagt daar op een laagdrempelige, interactieve en aantrekkelijke manier aan bij. Echt een verrijking van het bestaande lesaanbod!"